După cum am evidențiat în articolul trecut, Linux este un sistem de operare open-source și, deci, oricine are acces la codul-sursă al acestuia astfel încât să-l poată modifica cum dorește.
Implicit, mulțumită acestei caracteristici și licenței GPLv2, oricine poate lansa propria sa distribuție de Linux, cu condiția să facă codul-sursă al acesteia public. Există mii de distribuții de Linux în curs de dezvoltare în acest moment, cele mai populare dintre ele fiind Ubuntu, Mint, Debian, Fedora și Manjaro.
Totuși, prin ce se deosebesc diferitele distribuții de Linux unele de altele? În primul rând, fiecare distribuție este destinată unui tip de utilizator specific, deservind unor sarcini precum utilizarea de zi cu zi, programarea, editarea foto/video/audio, administrarea de servere, sau pur și simplu crearea unui spațiu de lucru personalizat după bunul plac al utilizatorului.
În acest tutorial, vom prezenta Ubuntu – cea mai populară distribuție de Linux. Ubuntu vine cu un installer ușor de folosit și intuitiv, care poate rula de pe un CD sau USB. Cu toate că este cea mai populară distribuție de Linux, nu este totuși cea mai performantă, venind cu foarte multe pachete pe care probabil mulți utilizatori nu le vor utiliza. Există variații ale acestei distribuții, precum Xubuntu, Lubuntu și Kubuntu, diferența făcând-o un kernel modificat și o interfață grafică diferită. Procesul de instalare este similar atât pentru Ubuntu, cât și pentru variațiile sale, și este alcătuit din 5 pași principali, și anume :
- conectarea la Internet
- alegerea unei partiții pe care Ubuntu să fie instalat
- setarea zonei locale
- setarea formatului de pe tastatură
- alegerea unui nume de utilizator si a unei parole
După ce procesul de instalare este terminat, dispozitivul se poate reporni, iar intrarea în Ubuntu este posibilă. Printre programele preinstalate sunt incluse Mozilla Firefox, LibreOffice – o alternativă open-source la Microsoft Office; Rhythmbox – un media player, Eye of GNOME – un vizualizator de imagini, Empathy – o aplicație pentru chat. În caz că este nevoie de un program sau pachet nou, acestea se pot instala din Ubuntu Software Center.